De huidige begraafplaats van Leffinge die langs de waterloop Ieperleed ligt, vervangt het oude kerkhof rondom de kerk. Ten noorden, op het uiteinde van de begraafplaats, vinden we het in 1915 gebouwde Duits mausoleum.
Gedurende de oorlog werd in opdracht van de Duitse plaatselijke bevelhebber een nieuw terrein aangelegd en in gebruik genomen als Duitse militaire begraafplaats. Het was op deze militaire dodenakker dat het mausoleum werd opgetrokken. Deze lijkkapel was een ontwerp van Hauptmann (kapitein) Löwenstein en werd opgericht om alle Duitse gevallenen te eren.
De graven van de 1.700 (andere bronnen vermelden 1.800 graven) Duitsers werden in 1957-1958 leeggemaakt en overgebracht naar het Duitse 'Soldatenfriedhof' in Vladslo. In het zelfde jaar werd het kerkhof rond de kerk van Leffinge verplaatst naar de voormalige Duitse militaire begraafplaats, het oord veranderde in een laatste rustplaats voor burgers.
Het Duitse mausoleum werd niet gesloopt maar onderging wel enkele veranderingen. Vroeger stond op de friezen boven het Christushoofd de tekst “NIEMAND HAT GROSSERE LIEBE DENN DIE DASS ER SEIN LEBEN LASSET FÜR SEIN BRÜDER”. Deze tekst werd verwijderd. Daarnaast werden er ook een aantal muuropeningen in de achterwand dichtgemetseld, wat de openheid van het oorspronkelijke ontwerp tenietdoet. Helaas verdwenen hierbij meteen ook de glasramen waarop gesneuvelde soldaten waren voorgesteld. De muurschilderingen en een in zandsteen gebeitelde namenlijst van de gesneuvelden werden vermoedelijk enkel overschilderd. Om nog meer aantasting van de oorspronkelijke uitstraling van dit mausoleum te vermijden, besloot men in 2002 om het gebouw als monument te beschermen opdat het voor de toekomst bewaard kan blijven als relict van de Eerste Wereldoorlog.