Op zaterdag 13 september 2015 reisde Paus Franciscus naar de Noord-Italiaanse gemeente Fogliano Redipuglia om er deel te nemen aan de herdenking van de 100e verjaardag van de Eerste Wereldoorlog. Italië sloot zich in 1915 aan bij de Geallieerden in hun strijd tegen de Centralen (het Duitse keizerrijk, de Dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije, het Ottomaanse Rijk en het koninkrijk Bulgarije).
Fogliano Redipuglia in het aartsbisdom Gorizia (Görz) lag tijdens de oorlog in het frontgebied bij de rivier Isonzo. Nu ligt er zowel een Oostenrijkse militaire begraafplaats als een Italiaanse oorlogsbegraafplaats. Paus Franciscus bezocht ze allebei. Het Sacrario Militare di Redipuglia, gelegen op de westelijke helling van de berg Sei Busi, werd in de jaren 1930 aangelegd en is de grootste militaire begraafplaats in Italië. Hier rusten meer dan 100.000 ( sommige bronnen spreken van 130.000) Italiaanse gesneuvelde militairen die er in en om het Karstgebied streden. Ook een oudoom van de paus, Adolfo Bergoglio, ligt er begraven. Tijdens de veldslagen tegen de Oostenrijkers sneuvelden nog twee andere oudooms van de Paus: Vittorio en Giulio Bergoglio.
Dit monumentale werk was een onderdeel van een herdenkingsproject van het fascistische regime, met het plaatsen van dergelijke gedenktekens wilden ze de Eerste Wereldoorlog herdenken. Het project stond onder leiding van generaal Ugo Cei. De plannen werden getekend door architect Giovanni Greppi en de verantwoordelijke beeldhouwer was Giannino Castiglioni. De monumentale graftombe werd op 13 september 1938 onthuld. Een groot anker dat aan de torpedoboot Grado toebehoorde symboliseert er de ingang naar het heiligdom. Het Sacrario Militare heeft 22 enorme trap treden van 2 á 2,5 meter hoog waarin de overblijfselen van 39.857 gevallen mannen, die konden geïdentificeerd worden, gedeponeerd. De namen, rang en eenheid van de geïdentificeerde militairen staan vermeld op de treden. Boven aan elke trede staat meerdere malen het woord “Presente”, hier mee bedoelen ze dat elke militair die hier nu rust zich toen aanwezig melde om zijn plicht te doen.
Het heiligdom werd opgesteld als een militaire formatie met aan de basis, tussen de esplanade en de monumentale trap, het graf van Emanuele Filiberto van Savoye, de Hertog van Aosta (1869–1931) en ook commandant van het 3e leger. De hertog van Aosta, die op 4 juli 1931 stierf verzocht om de eer te krijgen om begraven te worden bij ( vooraan de begraafplaats niet tussen) de militairen die hun leven verloren op het slagveld. De hertog wordt er geflankeerd door de graven van zijn generaals die overleden zijn tijdens de gevechten.