Deutscher Soldatenfriedhof Menen Wald.  Menen België.
'Kurt Kirsten Einjähriger Freiwilliger'.
Deutscher Soldatenfriedhof Menen Wald. Menen België.

Op 5 oktober 2013 plaatste Manfred Kirsten een herdenkingskrans op het graf van zijn  neef  Kurt Kirsten. Bij het uitbreken van de oorlog trok Kurt Kirsten enthousiast naar Dresden en nam er dienst als  eenjarige vrijwilliger. Hij werd ingedeeld bij het Königlich Sächsisches Reserve-Infanterie-Regiment Nr. 241. Na een laatste dronk ter gelegenheid van het 'afscheid van het thuisfront' vertrekt hij  met zijn regiment op 11 oktober 1914 naar Vlaanderen.

Na een treinreis van 86 uren, komt hij aan in Ath. Vanaf 15 oktober marcheren ze via Oudenaarde naar Harelbeke. Op 19 november 1914 beleeft hij zijn vuurdoop nabij Lendelede, vanaf die data hield Kurt een dagboek bij. Enkele fragmenten:

 

Maandag 19 oktober 1914

... Tot slot een blik op het slagveld: dode Engelsen, gekwetste Engelsen en Duitsen, veel doodgeschoten burgers. Purperrood ging de zon onder. Nu een vredige slachting: varkens,kippen,geiten worden uit de huizen gehaald, veel dieren lopen ook los. ...


Dinsdag 20 oktober 1914

... tegen 16 uur komen we aan een weideland. We hadden grote honger , maar er is zelfs geen stuk brood meer. Dan opeens achter ons vijandelijk geschut, steeds heviger en heviger; het kwam dichter en dichter ...

 

Woensdag 21 oktober 1914

Om 6.30 u verder marcheren. ... Eindelijk een stuk brood, veel peren en water uit een put opgehaald. ...  Die nacht slapen we buiten op stro.
 

Donderdag 22 oktober 1914

Opnieuw urenlang moorddadig vuur, we slapen in de loopgrachten.


Vrijdag 23 oktober 1914

...In de namiddag waren we reserve. ... In de avond kregen we vlees en aardappelen. In tenten geslapen. Zeer onrustige nacht, de Engelsen probeerden overal door te breken.


Zaterdag 24 oktober 1914

Mars naar Zonnebeke, waar we dicht tegen de Engelsen in dekkingsloopgraven lagen. Onze eerste 6 gevangenen.


Dit waren de laatste zinnen in zijn dagboek, vanaf 26 oktober werd de 20 jarige Kurt als vermist opgegeven. Enkele weken later, op 21 december 1914 werd zijn lijk teruggevonden, in de omgeving van de afgebrande Beselaarse Keibergmolen, hij kreeg daar in de buurt een voorlopig veldgraf. In 1915 werd  hij ontgraven en overgebracht naar de begraafplaats 'Ehrenfriedhof Nr. 51 In de Ster' te Beselare.   Later werd zijn stoffelijk overschot naar Menen Wald gebracht, hopelijk de laatste rustplaats van Kurt Kirsten.

 

 

Meer artikels
Mill Road Cemetery. 20-03-2017
Thiepval Frankrijk.

Mill Road Cemetery, 800 m ten noordwesten van Thiepval gelegen, is speciaal omdat een deel van de grafstenen plat liggen op de grond, men vreesde voor verzakkingen door de veelvuldige ondertunneling op deze plaats.

lees meer ...
Crypte Ijzertoren 'Steen van Merkem'. 16-10-2017
Diksmuide België.

 

“Hier ons bloed, wanneer ons recht''.

lees meer ...
Deutscher Soldatenfriedhof Menen Wald 'After the Ceremony'. 13-10-2014
Menen België.

Op 14 oktober ’14 was het zover, de grote Duitse troepenmassa bereikte Menen. Ze kwamen vanuit Rekkem en marcheerden door de stad in de richting van Geluwe en Wervik. Steeds meer vijandige troepen doorkruisten de stad. Menen werd vanaf 14 oktober 1914 definitief bezet, de eerste bezetters waren eenheden van het XIII Armee Korps uit Wurtemberg en de 6de Cavaleriedivisie. Samen met Halluin, haar Franse buurstad, werd Menen een belangrijke basis en voorraaddepot voor de gevechten bij Ieper.

lees meer ...